1895-R/2006 és a többiek

Évek óta megszorítások miatti elvonások, zárolások a belső adósság kritikus szintre növekedése a téma a Miskolci Egyetemen. A kötelező takarékosság az egyetemen belül egyetlen szervezeti egységet biztosan elkerült: a Rektori hivatalt. Kérdéses megbízások, idegeket borzoló, cinikus indoklások – így működik a hivatal.

Patkó rektor megválasztása után egy sokáig háttéremberként számon tartott szereplő repült egyenesen a főtanácsadói státuszig hat évvel ezelőtt: Molnár László. A rektor szinte minden kérdésben kikérte a véleményét gazdálkodástól a személyügyekig - fontos egyetemi kérdés vele való egyeztetés nélkül nem dőlhetett el.
A rektor 2006. július 1.-től a Miskolci Egyetem működésével kapcsolatos programkoordinációs, beruházásokkal kapcsolatos tanácsadói, műszaki elemzői, oktatásszervezői és erre vonatkozó tanácsadói feladatok ellátásával bízta meg a Hexagon Family Bt.-n keresztül Molnár Lászlót. Ezek a feladatok ugyanis - az indoklás szerint - nem szakmai alapfeladatok.

Molnár László családi cége hat éve számláz minden hónapban 290.000 Ft + Áfát. A főtanácsadó persze nemcsak hatalmat, hanem megfelelő ellátmányt is kapott ahhoz, hogy csak a feladataira kelljen koncentrálnia. A havi ellátmányon túl szinte minden költségét megtéríti az egyetem: telefon, konferencia, saját gépkocsi üzemanyag, autópálya díj, rendezvények részvételi díja szállással, étkezéssel, stb.

Kiváló, több évtizedes szervezői tapasztalataira szinte minden területen számított Patkó, olyan területeken is, amelyek már az irracionalitás határait feszegették.

A válság okozta takarékosság jegyében még 2009-ben kiderült ugyanis, hogy az egyetem közalkalmazottai olyan mértékben leterheltek, hogy nem képesek megszervezni egy diplomaátadó ünnepséget. Arra is rájött a rektor, hogy már csak azért is indokolt egy vállalkozó bevonása a szervezésbe, mert például a pótdiploma átadó ünnepség előkészítésének koordinációja nem tartozik az egyetem szakmai alapfeladatai közé.
Komoly piackutatást követően az apparátus megtalálta azt minden szempontból megfelelő céget, aki mentesíteni tudta az egyetemi kollégákat a további terhek alól. Igen, a Hexagon Family Bt.-t.

Az együttműködés annyira jól sikerült, hogy szinte észre sem vette a rektor, hogy Molnár László, a saját tanácsadója koordinál a rektori hivatallal.

Molnár László többek között olyan feladatokat kapott, mint a 2009-es pótdiploma átadó ünnepség előkészítésének koordinálása, a rendezvényhez szükséges szaktanácsadói feladatokkal együtt, Ö felelt ugyanabban az évben a karácsonyi egyetemi koncert  előkészítésének koordinálásáért, a rendezvényhez szükséges szaktanácsadói feladatokkal együtt. Ez utóbbi jól érzékelteti milyen hatalmas kihívást jelent az egyetem számára egy év végi koncert, hiszen a szolgáltatási szerződés erre a tevékenységre 2009. október 1-től november 30-ig szólt. (Itt jegyezzük meg, hogy a karácsonyi koncert abban az évben hagyományosan decemberben volt, 16.-án, a fellépő zenekarok pedig az egyetem zeneművészeti intézetének zenekarai voltak. Komoly erőfeszítést igényelhetett tehát a szerződés teljesítése, értékben 268.500 Ft összegért. (Fellépők: Miskolci Egyetem Szimfonikus Zenekara, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete Cselló és Rézfúvós Együttese, a  Miskolci Egyetem Nőikara és a Miskolci Bartók Kórus.)

2009-ben akkora volt a leterheltség, hogy a Miskolci Egyetem a saját 60 éves jubileumi rendezvénysorozatának programkidolgozását és a lebonyolítással kapcsolatos PR és szaktanácsadói feladatokat is ki kellett hogy adja, persze szintén a Hexagon Familynek. A sikeres feladatmegoldásért ezúttal 1.140.000 Ft-ot fizetett ki Patkó.

A sikeres szervező munka újabb megbízást hozott, mert kiderült, hogy a tanévzáró rendezvény felügyelete és a szervezés során a  folyamatos egyeztetés a rektori hivatallal szintén nem szakmai alapfeladat, összesen 187.500 Ft-ért.

2010-ben az is kiderült, hogy az egyetem tolmácsolni és fordítani sem képes már egyedül a saját konferenciáján. Erre is a legalkalmasabbnak Molnár László családi bt.-je bizonyult, 601.250 Ft összegért.

2011-ben sem sikerült jobb megoldást találni a diplomaosztók megszervezésére - hisz tudjuk jól, nem alapfeladat, és nem fér bele az állomány leterheltsége miatt, - az 5 alkalmas feladatot (ünnepségek szervezése, lebonyolítás koordinációja ezúttal kiegészítve kommunikációs szaktanácsadással) 625.000 Ft-ért vállalta a Hexagon Family Bt.

A külső szereplővel történő szerződéskötés indoklása ebben az esetben kiegészült még azzal, hogy rövid idő van hátra az eseményekig, illetve hogy a feladat igen sürgős, ami teljesen komikussá teszi a leírtakat. Hiszen az egyetemen nem igen hihető, hogy későn jönnének rá, hogy 211-ben is lesz diplomaosztó, ahogy minden egyes évben.

A fenti példák érdekes rendszert mutatnak be, mely - legalábbis látható módon - nem került a belső ellenőrzés vizsgálati körébe, szankciókat nem kapott sem a megbízó, sem a megbízott.  Az érintettek örömére az idei évben a diplomaosztók még Patkó Gyula rektori időszakában lesznek.


A számlát kérem!
Összesen 30.644.850, ha más nem lesz.
Mellik Béla
2/6/2013 04:42:52 am

A szöveg sajnos még egy magyar anyanyelvű számára is értelmezhetetlen a hemzsegő nyelvtani és helyesírási hibák miatt.

Reply
hehe
2/6/2013 10:20:12 pm

Egy idiótának esetleg értelmezhetetlen.

Én egy vessző hibát találtam benne, valaki még mást?

A nyelvtani hibáknál meg esetleg a körmondatokra gondol? Hát idiótáéknál az már tényleg a csúcsértelmezhetetlen kategória lehet.

De látom ezt értette meg belőle, ez már-már a funkcionális analfabetizmusba hajlik.

Reply
Joe
2/13/2013 04:41:48 am

Tuti HÖK-ös vagy! :)

Reply
Adófizető
2/6/2013 07:01:39 am

csak az nem érti, aki nem akarja érteni. néhány scannelt számlával fel lehetne dobni az írást

Reply
VP
2/6/2013 07:37:16 pm

nem lepődök meg, hülyének nézik az embereket.

és ilyenek tanítanak minket. röhej. Patkó tesz feljelentést? inkább neki kéne beszarnia hűtlen kezelés miatt. Nem baj úgyis jön a rektor váltás.

Reply
Joe
2/13/2013 04:39:12 am

Tanulmányaim során ( Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Kar ) Én is nagyon sok gusztustalan dologgal kerültem szembe , elismerem hogy a Tanulmányi osztályon dolgozóknak nagyon sok dolguk van, mivel arra a szegény 4-5 főre több ezer hallgató jut, és volt olyan eset hogy napokig álltam sorba hogy egy rohadt papírt elintézhessek, vagy hogy valamilyen kérvényt ki-kirjek. Persze ha nem sikerült akkor rámterhelték a késedelmi díjat a Neptunon keresztül!!!! Az Egyetem tulajdonságai között az is szerepel hogy szeret minél több hallgatót felvenni, akik után minél több pénzt tud az állambácsitól kérni, viszont a megfelelő oktatást max . papíron biztosítja ( pl. éveim alatt mint gépészmérnök hallgató, egyszer volt alkalmam géphez nyúlni, és az egy ki...szott hegesztőgép volt amivel húzhattam 100 mm hosszú varratott). Hogy lehetséges az hogy a HÖK félévente több millió forintot vág zsebre, úgy hogy ezt az összeget több diáknak kiutalja mint " rendkívüli támogatás" a Netunon keresztül, majd egyszer csak jön egy ember aki kopogtat a koli szobád ajtaján, és kéri a kiutalt összeget. És még sorolhatnám a többi, undorító dolgokat..... de azt majd legközelebb, ha érdekel !!! Bocs a helyesírásért de nem tudok helyesen írni!!!

Reply
Nikita
4/17/2013 08:30:34 am

Engem érdekel! [email protected]

Reply
kuhn bella
4/26/2013 01:34:39 am

Szóval Patkó meg lett választva rektornak, és ezért az első naptól tejelnie kellett. Vagy igen hülye, vagy pedig faszán meg lett zsarolva, de ugye csiripelni soha nem fog...

Reply
Faszorru jeno
3/12/2016 12:40:00 pm

Molnar lacika egy mocskos rothadt hatszelfrizuras geci zsido.

Reply
10/31/2016 10:27:22 am

Molnar lacika egy zsido osszeskuvo banda tagja.. volt szerencsem ezt megtapasztalni hosszu eveken keresztul.

Reply



Leave a Reply.

    ÉVEKET CSÚSZÓ, ÁLLÓ BERUHÁZÁSOK, CSÖKKENŐ HALLGATÓI LÉTSZÁM, NAGYVÁLLALATI VEZETŐI JUTTATÁSCSOMAG A REKTORNÁL ÉS AZ EGYETEMI VEZETŐKNÉL. 11 ÉVE EGYETEMISTA HÖK VEZETŐ, EGYETEMI VEZETŐVÉ LETT VOLT HÖK VEZETŐK - EZALATT FŰTÉSSZÜNET ÉS CSŐDKÖZELI HELYZET. EZ MA A MISKOLCI EGYETEM. HOGY KERÜLT ILYEN HELYZETBE AZ EGYETEM ÉS MERRE TART?  ERRŐL SZÓL EZ A BLOG.

    HÍRED, INFÓD VAN? ÍRD MEG NEKÜNK! ELLENŐRIZZÜK ÉS KÖZÖLJÜK

    KÖSZÖNJÜK!